205 WATER STREET. BROOKLYN

The design of 205 Water Street was conceived to complement and preserve the unique character of the DUMBO Historic Landmark District in which it is located— a neighborhood of 19th and early 20th century industrial architecture of greatly varied and often monumental scale. The principal exterior building material is cast in place architectural concrete, the very same material used in the district’s larger turn of the century loft buildings. This concrete, rendered in a more contemporary smooth, cool gray, is contrasted by warm Cor-Ten steel accents that are inspired by the weathered industrial metalwork found throughout the neighborhood. 
 

The top floors fronting on Plymouth Street feature an unusual cantilevered penthouse balcony inspired by the striking appearance of the Manhattan Bridge as seen from DUMBO streets. Loft-like living spaces feature five-inch wide, fumed white oak flooring, thermally and acoustically insulated, high efficiency windows, 10-foot ceiling heights and architectural concrete accent walls. The lobby features a reclaimed Coney Island Boardwalk accent wall, double height ceiling, concrete floors with recycled steel plate inlays and refrigerated storage. This project utilizes materials with the greatest potential to benefit the environment, the community and the health of its inhabitants.

• More than 40% of the total value of materials used to construct the building contain recycled content including kitchen cabinets, wood floors, steel reinforc ment and steel stairs.
• More than 50% of the total value of materials used to construct the building are harvested, recovered or manufactured within 500 miles of DUMBO including concrete, doors, windows frames and drywall.
• More than 75% of construction waste was diverted from landfills or incinerators and recycled, keeping the air cleaner and reducing demand for virgin materials.
• The historic Coney Island Boardwalk and other reclaimed woods have been re-purposed as architectural accents and furniture.

205 Water Street_lounge clean.jpg
© Cameron R Neilson / Ines Esnal / S9 Architecture

© Cameron R Neilson / Ines Esnal / S9 Architecture

© Cameron R Neilson / Ines Esnal / S9 Architecture

© Cameron R Neilson / Ines Esnal / S9 Architecture

CLIENT
Toll Brothers City Living

SCOPE OF WORK
Architecture
Interior Design 

SIZE
125 000 SF

LOCATION
205 Water Street
Brooklyn, New York

STATUS
Completed 2012